Categories
Uncategorized

Sugen på att renovera?

Hej allesamman!

Nu finns ett nytt dokument tillgängligt för de som planerar omfattande renovering av sin lägenhet. Ni behöver alltså inte ansöka hos styrelsen för enklare arbeten som målning, tapetsering och golvläggning. I ansökan fyller ni i vad ombyggnationen omfattar och under vilken tid den är planerad att pågå. Därtill bifogar ni väsentliga bilagor. Blanketten finner ni här

Bostadsrättslagen anger att föreningens tillstånd krävs om den boende i sin lägenhet önskar utföra åtgärder som innefattar: 1. Ingrepp i en bärande konstruktion, 2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller 3. Annan väsentlig förändring av lägenheten. Dessa ingrepp kräver inte sällan även ett bygglov och det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du ska göra kräver bygglov eller inte.

Några riktlinjer i korthet:

Badrum: Du får renovera badrummet bara det görs korrekt och fackmannamässigt. Byte av golvbrunn krävs styrelsens godkännande. Även byte av radiator till handdukstork kräver godkännande.

Kök: Du får renovera köket och byta all köksinredning men ändrade vatten- och avlopps-anslutningar kräver samråd med styrelsen. Köksfläkt får inte anslutas till centralventilationen.

Balkong / terass: Större arrangemang som balkonginglasning, vindskydd och markis kräver styrelsens godkännande.

Ventilationsanordningar: Du får inte sätta igen eller ta bort befintliga ventiler. Vid andra ingrepp i ventilationen krävs styrelsens godkännande.

 

Lycka till!

/Styrelsen

 

Advertisement